Wednesday 19 November 2014

1968: Ch'est l'ventre tchi souôtcheint l'dos! (1)

George d'La Forge pâlit des fricots dans ch't' articl'ye en 1968:

George F. Le Feuvre wrote this gastronomic article in 1968:

Ch'est l'ventre tchi souôtcheint l'dos!
Nou-s-est supposés d'mangi bein mus ichîn en Améthique qué dans d'aut' pays - à l'exception p't êt' du Cannada, tch'est à côté d'nous et partie d'l'Améthique du Nord. J'ai quand-mème eune idée qu'ch'est comme dans bein d'aut' pays: Les riches mangent à gogo et les pauvres enhannent! I' n'dév'thait pon y'en aver dans un pays comme ch'tî'chîn, des pauvres, mais i' s'y'en trouve tout d'mème un tas. Et si j'mangeons si bein ch'est assez drôle qu'un tas d'nouos jannes hommes né peuvent pon passer l'docteu quand i' sont conscriptés pour êt' soudards!

Quant à mé, jé n'peux pon oublier les bouannes choses qué nou mangeait quand j'tais mousse siez papa et manman à La Forge, à St. Ouën. À c'menchi, j'n'ai janmais mangi d'si bouanne soupe ichîn, ou dans autchun aut' pays, comme en Jèrri! I' n'y a pon eune femme souos l'touannement du solé tchi peut battre eune Jèrriaise à faithe eune raide bouanne bollée d'soupe dé caboche. Comme j'lé dîsais y'a tchiques années dans eune articl'ye tchi fut publyiyée dans iun des bulletîns d'L'Assembliée d'Jèrriais, l's êtrangièrs ont bieau êprouver, et mett' les mèmes choses dans lus soupe, mais i' n'peuvent pon arriver à la faithe si bouanne. Ch'est p't êt' viyant qu'les lédgeunmes d'aut' pays n'valent pon les cheinnes dé Jèrri, ou bein est-ch' la manniéthe qué la Jèrriaise lave chaque mio d'caboche et d'lédgeunme et mêlange tout ch'la ensembl'ye auve lé soin fidèle qu'oulle a héthité d'ses anchètres? Tch'est tchi sait, ou' sit p't êt' eune priéthe en mème temps, ou p't êt' qu'ou dêcompte tchiquechose pour êffrité les mauvais esprits tchi gâtent les bouans goûts, ou p't êt' qu'oulle ajouôte eune carpéleuse quartélée pour délicatesse dé goût? Et pourtchi pon? Quand nou-s-y pense, la carpéleuse mange d'la caboche et en a probabliément l'goût! Mais, badinnage à part, bailliz un os d'viande ou un gobîn d'lard, et du pèrsi et du thŷmbre, du pouothé, d'la caboche et d'aut' lédgeunmes à eune femme êl'vée sus eune ferme en Jèrri et ou' s'en va vouos faithe eune soupe tch'est suprème dans l'monde entchi comme goût et, tchi f'thait l'rêve des gourmets d'l'univèrs s'i' avaient la chance d'en gouôter!

No comments: